Lughnasadh

Lughnasadh

Lughnasadh wordt gevierd rond 1 augustus. Het wordt ook wel Lammas genoemd.  Lughnasad is het eerste van de oogstfeesten (Mabon het tweede en met Samhain moet het oogsten en slachten gedaan zijn.

Het begin van augustus staat synoniem voor overvloed en gouden kleuren. De zon is nog volop aanwezig maar voor wie goed oplet: het korten van de dagen is al te merken!

De natuur heeft zo veel te bieden rond deze tijd maar we weten dat er aan alle goede dingen een einde moet komen. En er moet een prijs voor worden betaald!

Het thema van deze sabbat is immers opoffering. We zien dat het gouden koren doorweven is met rode papavers als druppels bloed. De Zon heeft zijn energie uitgestort over het land en zal nu langzaam vervagen… Hij wordt samen met het koren neer gemaaid maar wordt weer herboren in het geoogste fruit, groenten, vers gebakken brood en alle goede dingen die zijn opgeslagen tegen de volgende winter. De Godin schenkt leven aan de oogst en de God sterft.

De thema’s “oogsten” en “opoffering” komen dan ook altijd terug in de Lughnasadh-vieringen van de Clan. Denk er maar eens over na. Wat heb jij mogen oogsten en wat heb je moeten (op)offeren.