Mabon

Mabon

Mabon wordt gevierd op de herfstequinox tussen 20 en 22 september. Equinox betekent dat dag en nacht even lang zijn. Het is het laatste feest van het heksenjaar.

Mabon is een dankfeest; wij zijn dankbaar voor alle goede dingen van het leven!!! Het is een feest vol vreugde: de oogsten zijn binnen en de winter is nog ver. Tegelijkertijd is het een feest van afronding en een tijd om te kijken naar wat je hebt geoogst.

Dag en nacht zijn even lang, nu heerst evenwicht. Maar na Mabon zal de nacht weer langer duren dan de dag. In de dagen en maanden die gaan komen zal de duisternis langzaam maar zeker de overhand krijgen op het licht.

Het is een van de vieringen die hoort bij de zonnecyclus, een van de zogenaamde ‘kleine sabbats’. De patroongodheid voor Mabon is de God in zijn vorm van de “Vader God”, de God als koning of als rechter. De Heer van balans, rechtvaardigheid en God van eer en geweten. Dit is de God die vrijwillig zijn leven geeft voor de vernieuwing van het land zoals een ouder zijn leven zou geven voor zijn kind of een goede leider voor zijn volk.