Litha gelaagde kwarktaart

In onze familie wordt de kwarktaart altijd warm verwelkomd. Deze lekkere, frisse en fruitige lekkernij is gemakkelijk te maken, maar heeft wel even tijd nodig. Het is ideaal om het de dag voor een feestje te maken. Dit recept gaat nog een stapje verder door het gebruik van laagjes en een spring-tulbandvorm, die men niet gewend is, en het wordt afgemaakt met prachtige decoratie. De verwondering die deze lekkernij brengt, maakt je een echte heks in de keuken !

Ingrediënten

Cake (Spring-/Tulbandvorm 26 cm)

  • 400 g tarwebloem
  • 300 g roomboter
  • 175 g suiker
  • 100 g amandelmeel
  • 80 ml melk
  • 5 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • snufje zout

Vulling

  • 500 g magere kwark
  • 400 g ricotta
  • 150 g suiker
  • 1 zakje slagroom versteviger
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 6 el aardbeienlikeur
  • snufje zout

Toppingsaus

  • 300 g diepvries bessen (ontdooid)
  • 40 g suiker
  • 4 el aardbeienlikeur

Decoratie

  • 150-200 g gemengde verse bessen
  • 6 eetbare bloemen (hier gebruikt; Jasmijn)

Recept

Cake

  1. Warm de oven voor op 170°C, vet de springvorm in en bedek dit met een dun laagje bloem.
  2. Voeg de boter, suiker en vanillesuiker bij elkaar en mix tot de boter mooi zacht is. Tip: zet de boter eerst 20 seconden in de magnetron, om deze zacht (niet vloeibaar!) te maken, als je deze nog niet op kamertemperatuur had laten komen.
  3. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een homogeen geheel.
  4. Meng in een andere kom, de bloem, amandelmeel, bakpoeder en het zout door elkaar. Roer de melk er doorheen. Voeg dit mengsel bij het boter-suiker-mengsel en mix tot het een vloeibaar deeg is.
  5. Giet het deeg in de springvorm en bak het 40-45 minuten in het midden van de oven .
  6. Haal na het bakken, de cake uit de springvorm en laat het minstens 4 uur afkoelen.
  7. Haal ondertussen de bevroren bessen voor de toppingsaus de decoratie uit de diepvriezer, zodat ze ontdooid zijn voor het vervolg. Indien je de taart overnacht laat opstijven, kun je de bessen rustig laten ontdooien in de koelkast.

Toppingsaus

  • Pureer de ontdooide bessen en druk dit door een zeef. Dit is wel even een knoeiwerkje, maar het levert een heel lekkere jam op. Houd 3 eetlepels van deze bessensaus apart. Hiermee gaan we verder bij de vulling.
  • Meng de suiker en de aardbeienlikeur door de toppingsaus, en zet het in de koelkast.

Vulling

  • Meng de suiker, slagroom-versteviger, vanillesuiker en zout bij elkaar. Voeg de ricotta en kwark toe en meng tot één geheel. Voeg de apart gehouden bessensaus toe en roer dit direct erdoorheen.
  • Neem de cake en kijk even goed hoe deze gebakken werd in de springvorm. Snijd de cake horizontaal in 3 plakken en leg de plak die onderin de springvorm is gebakken, op dezelfde manier terug in de schoongemaakte springvorm. Zorg dat de bovenste plak het dikst is, dat wordt aan het eind de onderkant! Besprenkel de eerste plak met de helft van de aardbeienlikeur. Giet de helft van de vulling hieroverheen en verdeel dit gelijkmatig.
  • Leg hier de middelste laag van de cake op. Besprenkel dit weer met de rest van de aardbeienlikeur, en giet de rest van de vulling erop. Leg tenslotte de laatste cake-laag erop. Snijd deze plak wat bij, zodat de taart straks beter blijft staan. Zet de taart minstens 4 uur in de koelkast (eventueel overnacht) zodat het goed kan opstijven.

Decoratie

  • Haal de taart uit de springvorm, en zet het ondersteboven op een taartplateau. Giet hier de bessensaus overheen en laat het mooi druipen over de randen.
  • Decoreer de taart met bessen en eetbare bloemen. Tip: Strooi suiker over de bessen voordat ze op de taart worden gelegd voor een extra mooi resultaat.

Deze taart is niet gemakkelijk te bewaren als het eenmaal is gedecoreerd, omdat de topping vloeibaar blijft.

Bright Litha Blessings !

Dit recept is geïnspireerd door Beerengarten uit de Creatieve recepten van Kaiser, een boekje dat meegeleverd werd bij een Kaiser springvorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *