Lughnasadh Spell: Geschenk aan de Godin Deel 2

Lughnasadh staat in de jaarcirkel tegenover Imbolc, het is daardoor een goede tijd om de voornemens die je voor dit jaar hebt genomen rond Imbolc, te evalueren en kracht bij te zetten. Dit is het vervolg op de spell die je bij Imbolc hebt gedaan genaamd Geschenk aan de Godin.

Zoals aangegeven in het eerste deel van de spell doorloopt de cyclus van de realisatie van goede voornemens dezelfde stappen als het Jaarwiel:

 1. Diepgang: ken jezelf, wat heb je nodig om gelukkig te zijn (Yule)
 2. Reiniging: laat los wat je niet nodig hebt, ruim op (Imbolc)
 3. Kiemkracht: welke voornemens wil je kiemkracht geven en van welke wil je toch afscheid nemen (Ostara)
 4. Bescherming: werk het plan verder uit om de voornemens te laten slagen (Beltane)
 5. Groei: je voornemens zijn al levend, laat ze verder groeien (Litha)
 6. Offer: blijf volhardend en zet door (Lughnasadh)
 7. Wijsheid: kijk nog eens naar hoe je de voornemens hebt vormgegeven, en stel bij waar je dat nodig vindt (Mabon)
 8. Transformatie: de voornemens zijn nu gerealiseerd. Wees trots op jezelf! (Samhain)

Wat jij bent,

is een geschenk van de Godin.

Wat jij van jezelf maakt,

is jouw geschenk aan de Godin.

Lady Minerva

5. Groei

Tussen Beltane en Litha worden de gewoontes die je de voornemens realiteit maken gemakkelijker. Je hebt al veel bijgestuurd, en het wordt steeds gemakkelijker om de keuzes te maken die je een half jaarwiel geleden wilde aanbrengen. Kijk eens of je nog een stukje verder kunt gaan om je doel te bereiken. Misschien verschuift je doel iets, nu het meer vorm krijgt, en dat is prima.

Neem je wensstok erbij en bekijk alle wensen die je eraan hebt gekoppeld. Kijk ook nog eens naar je conclusies (die bij de 5 waaroms naar voren kwamen), en ga na hoe je er op dit moment, nu je al een stuk verder bent, vorm zou geven aan deze voornemens. Hang eventueel nieuwe blaadjes of veertjes aan je wensstok of voeg extra versieringen toe. Haal eventueel wat voornemens die je bij nader inzien toch niet meer in je leven wilt houden weg van de wensstok. Dit helpt je eraan te herinneren welke intenties je wel kracht wilt bijzetten.

6. Offer

Goede voornemens blijven vaak slechts bij voornemens. Dit komt doordat ze vergeten worden of omdat je het eigenlijk toch niet meer nodig vindt. Het offer dat gebracht moet worden is een belangrijk onderdeel van de manifestatie van je voornemens. Als je vanaf Imbolc bent begonnen met de spell, dan voel je het offer dat je moet brengen het meest tussen Litha en Lughnasadh. Voor Litha heb je er een schepje bovenop gedaan, om je goede gewoontes door te zetten, en dat heeft volharding nodig. Misschien lukt het nog niet altijd en begin je te twijfelen of je het wel kunt, en toch is juist dit de tijd om het gewoon nog een keer te proberen, en niet te hard te zijn voor jezelf.

Als ik geduldiger wil worden, zal ik veel moeten oefenen om mijn ongeduld om te zetten naar geduld. Ik offer dan mijn tijd (om bewust mijn gedrag te veranderen), vergeving (ik vergeef mezelf als ik mijn geduld weer verlies) en toon volharding (ik probeer het nog eens). Denk eraan: het ultieme offer is dankbaarheid! Wees dus dankbaar voor hetgeen je tot nu toe wel bereikt hebt!

Als je het fijn vindt om deze periode af te vinken, kun je per wens een kaars maken. Kies voor kaarsen in de kleur passend bij je wensen, zorg dat de kleur jouw gevoel weergeeft om de wensen kracht bij te zetten:

 • Wit voor zuivering en alle doelen,
 • Geel voor meer plezier of geluk,
 • Oranje voor meer creativiteit,
 • Roze voor meer liefde,
 • Rood voor meer kracht en energie,
 • Groen voor meer geld of natuur,
 • Blauw voor meer wilskracht,
 • Zwart voor bescherming.

Versier ze met helpende tekens en woorden, zoals je ook op je wensstok hebt gedaan. Brand de kaarsen in 6 weken op, vanaf de derde zaterdag (een dag voor transformatie) voor Lughnasadh. Blijf bij de kaars en denk aan je vurige voornemens, en hoe graag je deze als vanzelfsprekend in je leven wilt hebben. Deze kaarsen dragen bij aan het offer en helpen je om te blijven volharden in je wensen.

7. Wijsheid

Tussen Lughnasadh en Mabon kun je de vruchten van je volharding voelen. De periode van volharding is afgenomen en de voornemens zijn overgegaan in gewoontes. Ook al heb je je doelen nog niet helemaal bereikt, je bent echt al een heel eind gekomen. Misschien zijn er ongemerkt ook nog andere gewoontes ontstaan, die je niet eerder had opgemerkt, maar die toch een verbetering in je leven hebben aangebracht. Sta ook hier bij stil.

Kijk eens door de wijze bril van een liefhebbende moeder of grootmoeder naar jouw eigen prestaties: hoe trots zou je zijn geweest op je kind die deze volharding en kracht heeft getoond om het leven mooier te maken? Wees wijs en liefhebbend in je oordeel! Geniet van hetgeen je hebt bereikt, deze dankbare en trotse blik is een belangrijk onderdeel van de cyclus en het Geschenk aan de Godin.

8. Transformatie

Samhain is een tijd van transformatie: vier de cirkel van het leven en sluit de cyclus af, Door jouw werk heb je misschien een blokkade in je voorouderlijn opgelost waar je (klein)kinderen en (voor)ouders profijt van hebben. Omstreeks Samhain is de sluier der werelden het dunst, divineer eens met je voorouders om je goede werk te plaatsen in een groter geheel. Praat er eens met je kinderen over, mogelijk heb je hen geïnspireerd om goede voornemens (al dan niet dezelfde) echt door te voeren en wordt er een positieve trend in je familie ingezet. Je transformatie kan grotere helpende gevolgen hebben dan alleen voor jezelf !

Happy Lughnasadh !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *