Green Man Masker in 10 stappen

Mabon luidt het einde van de zomer in, dit is een moeilijk afscheid. Om de zon nog even wat kracht bij te zetten, gebruiken we in onze rituelen wel eens het Green Man Masker. Hier zie je hoe je een schitterend masker eenvoudig zelf maakt zonder hoge kosten.

Benodigdheden

  • Worbla (20×30 cm)
  • Bouwföhn
  • Schaar
  • Verf
  • Lint (~40 cm)

Wat is “worbla”?

Worbla is een thermoplastic dat in vellen wordt verkocht (hobbywinkel), zoals papier, maar dan iets dikker en steviger. Als worbla wordt verhit, dan wordt het slap en kan het in elke vorm worden geboutseerd. Er is echt een bouwföhn nodig, een gewone föhn wordt niet heet genoeg. Het kan zo heet worden dat je je vingers verbrandt, dus kijk goed uit ! Verhit het kort en voel er voorzichtig aan, als het echt goed slap is, is het vaak te heet !

Worbla laat zich zo goed vormen dat alle restmateriaal ook goed te gebruiken is, gewoon smelten en samenvoegen. Gooi dus niets van de worbla weg !!

Hoe maak je het masker dan?

  1. Maak eerst een mal van papier. Wees zo creatief als je maar wilt, leef je uit. Tip: Als je een symmetrisch masker wilt hebben, vouw het papier dan dubbel.

2. Leg de mal op de worbla en knip de worbla uit. De papieren mal hoeft niet strikt gevolgd te worden, alle afwijkingen zijn mooi !

3. Knip vanuit het midden van het ooggat tot aan de rand waar het ooggat ophoudt enkele keren. Het ziet er nu zo uit:

4. Nu gaan we het leuke werk doen! Maak een ooggat warm met de bouwföhn, en vouw de flapjes naar de zichtbare kant open, en iets opzij, zodat het een illusie van wimperblaadjes krijgt. Doe dit ook met het andere ooggat. Maak dan het masker, vooral in het middendeel, heet (let op: niet te heet!!!) en vorm het op je gezicht tot een 3-dimensionaal masker. Als het nog te stijf is, verhit je het gewoon weer. Laat het goed afkoelen, anders gaat de vorm er weer uit.

5. Als je het leuk vindt om nog een paar losse blaadjes erbij te plakken (voor een nog groter 3-d effect), knip deze dan ook uit.

6. Knip smallereepjes, het liefst met een punt aan het einde, maak steeds een reepje warm en plak het als een nerf op het blaadje. De zij-nerven kun je vanaf het uiteinde van het blad (houd wat afstand van de rand) naar de hoofdnerf brengen, en daar met je nagel eraf trekken, zodat het lijkt of het aansluit. Goed aandrukken en eventueel bijvormen.

7. Nu je wat geoefend hebt, begin je aan de nerven op het masker. Maak ook twee gleufjes/gaatjes aan elke kant van het masker om later je lint aan vast te maken. Door 2 gaatjes te maken kun je het lint aan de achterkant vastknopen, en is het netjes afgewerkt.

8. Dit is het eindresultaat van je harde werk:

9. En dan is nu de tijd aangebroken van het verven, om het masker tot leven te wekken! Breng eerst een basiskleur aan (denk ook aan de uitstekende delen van de achterkant).

Leef je uit met de kleuren, je kunt het masker groen laten of herfstkleuren aanbrengen. Groen, bruin, geel, goud, rood, alles mag! Waterige verf zorgt voor een doorschijnend effect en maakt een kleurovergang heel natuurlijk. Als een kleur mislukt, verf je er gewoon overheen.

Verf ook de blaadjes, maar laat een stukje van de achterkant, bij de steel vrij van verf. Dan plakt het later beter op het masker.

Laat het masker drogen.

10. Als laatste stap, verhit je de onderzijde een van de blaadjes, druk je het (alleen de basis) op het masker (gewoon op het geverfde oppervlakte) en vorm je het blaadje, zodat het niet meer plat is en tot leven komt. Herhaal dit met de andere blaadjes. Knoop de linten vast en het masker is klaar voor gebruik !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *