Met pompoen als basis is dit een geurende zoete cake die doet denken aan een heerlijk warm thuiskomen. Ideaal voor Samhain om de nabijheid van je voorouders te voelen.
Ingrediënten
- ½ pompoen (~600 g voor deze helft)
- 400 g meel
- 350 g suiker
- 200 g boter of margarine
- 150 ml water
- 4 eieren
- 1½ theelepel zout
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels bakpoeder (10g)
- 75 g walnoten
- 100 g rozijnen/cranberries (optioneel)
Recept
- Snij de pompoen doormidden, verwijder de pitten (je kunt de pitten roosteren, zie het recept), verwijder de schil en snijd in stukjes van 2 cm. Breng de stukjes in een pan met ruim water aan de kook en laat 20 minuten pruttelen. Giet de stukjes af. Tip: Gebruik het kookvocht eventueel als basis voor soep.
- Warm de oven voor op 175°C.
- Roer de gekookte pompoenstukjes, boter, water en eieren door elkaar. De gekookte pompoenstukjes laten zich gemakkelijk tot moes drukken.
- Voeg daarna de bloem, suiker, zout, nootmuskaat, kaneel en bakpoeder toe en meng. Gebruik eventueel een mixer op lage stand.
- Voeg de noten en eventueel de rozijnen/ cranberries toe en roer het door het beslag.
- Giet het beslag in een ingevette en met bloem bestoven broodvorm of cakeblik van 30 cm. Plaat het rooster laag in de oven en bak 60 minuten op 175°C tot de bovenkant goudbruin is.