Samhain Spell: Dineren met de doden

Omstreeks Samhain is de sluier tussen de werelden het dunst. Je geliefde voorouders zijn nu het dichtst bij je, en waken, zoals altijd, over je. Herdenk en eer ze in deze periode om hun rol in jouw leven te vieren en hun warmte nabij te voelen, en deel deze ervaring met je geliefden.

Samhain is de meest uitgelezen tijd om je voorouders te gedenken. Waar kom je vandaan? Wie inspireerde je? Wie mis je? Om wie rouw je?

Het kan gaan over familiaire voorouders, zoals je (over-)grootouders, hieronder vallen ook andere familieleden die je bent verloren. Naast de familiaire voorouders heb je mogelijk ook spirituele voorouders, zoals de voorgangers van je geloof of vakmanschap, mensen die je zijn voorgegaan in dat waar jij passie voor hebt. Onder voorouders scharen we iedereen die jou is voorgegaan en voor jou betekenis had.

In deze spell gaan we dineren met de doden. Deze gebeurtenis heeft de meeste helende invloed wanneer we dit met onze geliefden samen beleven.

Voorouderaltaar

Richt een voorouderaltaar in: maak plaats op een kastje of zet een kastje of tafeltje op een fijne plek neer. Leg er eventueel een kleedje op en plaats er spulletjes die je laten denken aan je voorouder. Denk aan een foto’s, sieraden, de favoriete snoepjes, etc. Op dit voorouderaltaar kunnen meerdere voorouders herdacht worden. Maak er een mooi tafereel van, met kaarsjes en bloemen. Houd het wel veilig.

Laat je levende genodigden, waarmee je het diner gaat delen, ook bijdragen. Laat ze iets van hun geliefde meenemen, voor op het altaar. Alles mag, als je een huisdier wilt herdenken is dat ook prima.

Genodigden

Bedenk met welke levenden je het diner met de doden wilt delen. Met je gezin, vrienden, buren of wie je maar wilt. Je kunt het ook alleen doen als dit beter voelt voor jou.

Anekdotes

Neem de tijd om anekdotes op te schrijven, die jouw gevoel over de voorouder uitdrukken. Het kunnen grappige verhalen zijn, die je samen hebt meegemaakt, spannende verhalen uit de oorlog, je jeugd of van het werk of gewoonweg een beschrijving van een beeld of gevoel dat je is bijgebleven. Beschrijf het in geuren en kleuren, letterlijk. Zorg dat je het scenario zo veelzijdig mogelijk beschrijft (welke geur rook je, was het warm of koud, wat hoorde je op de achtergrond, etc). Vraag ook je genodigden om anekdotes over hun voorouders voor te bereiden. En schrijf ook iets over je genodigden, dat maakt het extra leuk!

Voorbereiding van het diner

Bedenk vooraf wat je wilt opdienen bij het diner. Het kan simpel zijn, zoals koekjes, pannenkoeken of een soep, of je kunt een heel uitgebreid diner met diverse gangen plannen. Plan het zoals jij het wilt. Denk ook aan de voorouders: hadden zij lievelingsgerechten? Maak van de voorbereiding van het diner een feestje, door iedere genodigde erbij te betrekken en te laten bijdragen. Kijk ook eens bij de Samhain recepten voor inspiratie !

Het diner

Dek de tafel voor iedere genodigde en richt extra plek(ken) in voor de voorouders. Deel het eten uit aan iedereen inclusief de voorouders, die zo het aroma tot zich kunnen nemen. Denk ook een glaasje drinken voor iedereen. Leg uit waarom er voor dit voedsel is gekozen en vertel ronduit over de voorouders. Vertel de voorbereide anekdotes, en als het lukt vertel dan ronduit vanuit je herinneringen verder; laat de energie stromen. Geniet van dit samenzijn met de voorouders samen met je geliefden. Je bent weer even terug bij elkaar!

Offeren

Na het diner neem je wat eten en drinken dat voor de voorouders bestemd was naar buiten en begraaf je het in je tuin om het te offeren aan je voorouders en aan Moeder Aarde. Sta nog eens stil bij de mooie avond die je hebt mogen beleven.

Happy Samhain !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *