Yule Blok

Het Yule blok, is een traditioneel gebak. Het grijpt nog terug naar onze voorouderlijke traditie waarbij een versierde boomstam – het Yule blok – werd verbrand als symbool van de wedergeboorte van de zon, de overwinning van de nieuwe God (gesymboliseerd door de eik) over de dood (gesymboliseerd door de hulst). De boomstam mocht niet opbranden. De laatste stukjes van de stam werden uitgedeeld onder de aanwezigen om te bewaren als talisman. Het volgend jaar moest de stronk dan met een van die overgebleven stukken worden aangestoken. Hoewel meestal een eik gebruikt werd, waren er natuurlijk ook ander boomsoorten mogelijk.

Waar de Eik voor heling, kracht en wijsheid staat, staan de volgende bomen voor weer andere kwaliteiten:

  • Berk: nieuw begin
  • Hulst: visioenen en vorige levens
  • Den: voorspoed en groei
  • Wilg: het vervullen van wensen
  • Es: bescherming, voorspoed en gezondheid
  • Esp: begrip voor het universum

Het gebruik kwam oorspronkelijk uit noord Europa en werd overgenomen door de Kelten van de Britse eilanden. Het gebruik bleef ook na de Kerstening bestaan. In de Middeleeuwen werden enorme stronken onder feestelijk gezang versleept naar de kastelen waar ze in de enorme open haarden de hele “12 days of christmas” moesten blijven branden.

Ingrediënten voor de cake

  • 100 gram witte of lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram cacaopoeder
  • 75 gram bloem
  • 25 gram maizena
  • 5 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • poedersuiker om te bestuiven

Ingrediënten voor de vulling

  • 200 ml slagroom
  • 100 ml advocaat (optioneel)
  • ca 190 gr mascarpone
  • ca 30 gr geraspte chocolade (puur)
  • sinaasappeljam (of abrikozenjam gemengd met sinaasappelmarmelade)
  • 1 el suiker

Ingrediënten voor de garnering

  • ca 80 gr chocolade (puur)
  • 2 tl cognac
  • scheutje room (slagroom)

Recept voor de basis

  • Verwarm de oven voor op 200ºC. Vouw van een stuk bakpapier de randen ca 2 cm omhoog en zet de hoeken vast met bv paperclips. Zorg dat deze bakvorm ongeveer even groot is als de bakplaat van je oven.
  • Voeg de de basterdsuiker, de vanille suiker en een snufje zout bij de eieren en klop dit op de hoogste stand in ca. 5 minuten tot een dikke schuimige massa.
  • Zeef de bloem met de cacao en de maïzena. Meng dit voorzichtig, beetje bij beetje, door het geklopte eiermengsel, op de laagste stand.
  • Zet de vorm op de bakplaat en giet je deeg erin. Zorg dat het goed over de hele vorm verdeeld is. Zet de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de koek in ca 15 minuten gaar.
  • Neem een heel schone klamme theedoek (let op: klam, niet vochtig. Houdt de theedoek boven een pan kokend water.) en keer de koek hierop om. Verwijder de vorm en rol de koek op met behulp van dit 2de stuk bakpapier of de theedoek. Laat de koek opgerold bijna helemaal afkoelen. Doordat de theedoek klam is, blijft het deeg beter buigbaar.

Recept voor de vulling

  • Klop de slagroom met de suiker stijf.
  • Meng voorzichtig de mascarpone, advocaat en als laatste de geraspte chocolade erdoor.
  • Rol de koek uit en bestrijk hem met een dun laagje sinaasappeljam.
  • Bestrijk vervolgens de koek met ca. de helft van het roommengsel. Rol de taart weer losjes op en leg hem met de “naad” naar beneden op een schaal. Strijk de rest van het roommengsel eroverheen. Laat het een uur opstijven in de koelkast.

Recept voor de afwerking

  • Smelt de chocola voorzichtig met de cognac en een scheutje van de rest van de slagroom. Sprenkel de gesmolten chocola beetje bij beetje over de boomstam en druk de chocola telkens wat in de room. Zo krijg je een (berken)schors effect.
  • Laat dit nog even opstijven in de koelkast. Nadat de chocola weer hard is geworden kan het Yule blok afgedekt worden met bv. cylofaan.

Happy Yule !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *