Yule Tulband

Deze tulband is op een ouderwetse lekkere manier gebakken en kan best een dag vooraf gemaakt en enkele dagen bewaard worden. Het is goed luchtig en bevat weinig suiker. Met de witte poedersuiker erop, ben je helemaal klaar voor de winterperiode.

Ingrediënten

  • 200 gr meel
  • 200 gr bloem
  • 205 ml melk
  • 150 gr boter
  • 150 gr rozijnen
  • 100 gr suiker, ahorn siroop of stroop
  • 20 gr gepelde amandelen
  • 2 eieren
  • 1 citroen
  • 2 theelepels zout
  • 20 g verse gist
  • Poedersuiker (om te bestrooien)

Denk aan de tulbandbakvorm en begin op tijd, zodat het deeg 2 uur kan rijzen!

Recept

  • Warm de melk op tot lauwwarm en los hier de gist in op. Laat het een kwartiertje staan, tot zich belletjes vormen.
  • Laat de boter smelten, en laat het niet te warm worden (anders stolt het ei dat je zo gaat toevoegen).
  • Rasp de schil van de citroen. Breek de eieren in een grote kom. Voeg de suiker/stroop, de gerapte citroenschil en het zout toe. Mix dit in 5 minuten tot een romige massa op de hoogste stand.
  • Voeg het meel, de bloem en de melk met de gist toe aan de romige massa. Mix dit op een lage stand tot een vloeibaar deeg.
  • Laat het deeg zo’n 2 uur rijzen, het moet twee keer zo groot worden.
  • Warm de oven voor op 200°C.
  • Vet de vorm in en leg de amandelen op de bodem.
  • Roer de rozijnen door het deeg en schep het deeg in de vorm. Strijk het glad met een natte lepel. Laat het nu eventueel nog een keer rijzen, totdat het deeg de vorm vult.
  • Bak 40 minuten op de onderste richel.
  • Laat de tulband een kwartier afkoelen.
  • Bestrooi de tulband met poeder suiker om een winters karakter te geven.

Happy Yule!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *